Publikacija PROMIS 2020-2022

“Fond za nauku Republike Srbije i Centar za promociju nauke za kraj 2020. pripremili su izdanje „PROMIS“, posvećeno Programu za izvrsne projekte mladih istraživača koje će u naredne dve godine finansirati Fond za nauku RS. Izdanje sadrži opise svih 59 projekata finansiranih u okviru programa PROMIS, kao i kraće tekstove o glavnim ciljevima, očekivanim rezultatima i metodologiji istraživanja. Ono što ovom nesvakidašnjem izdanju daje poseban šarm jeste 59 originalnih ilustracija 19 ilustratora iz Srbije i regiona.”

Izvor: http://fondzanauku.gov.rs/2020/12/izvrsni-projekti-mladih-istrazivaca-iz-srbije-publikacija-promis-2020-2022/

Projekat BOWIE predstavljen je divnom ilustracijom Monike Lang.

“Važno je istaći da su za ocenjivanje projekata angažovani inostrani naučnici iz preko 60 zemalja sveta, kako bi se obezbedila kvalitetna i nepristrasna evaluacija. Kriterijumi za evaluaciju bili su unapred definisani i poznati naučnicima tokom pripreme predloga. Ocenjivanje predloga projekata odvijalo se dvostepeno. U prvom stepenu svakom projektu dodeljena su tri inostrana recenzenta, čija se ekspertiza poklapa sa oblašću projekta, a u drugom stepenu evaluaciju je vršio sedmočlani Programski odbor, takođe sastavljen od međunarodnih stručnjaka, pred kojima su istraživači uživo predstavljali projekte i odgovarali na pitanja.”

Izvor: https://www.cpn.edu.rs/izvrsni-projekti-mladih-istrazivaca-iz-srbije-na-jednom-mestu/

U jakoj konkurenciji prijavljenih 585 projekata, BOWIE je u konačnom rangiranju u 5% najbolje ocenjenih.

Iz publikacije:

Uz pomoć novog modela i savremene tehnologije ispitaće se da li su vetrovi prašine uobičajena pojava koja nastaje usled pritiska zračenja oko crnih rupa ili su možda samo kratka faza u evoluciji ovih objekata.

Da bismo razumeli nastanak i razvoj galaksija, od ključne važnosti je da razumemo fenomene oko supermasivnih crnih rupa u njihovim jezgrima. Međutim, većina ovih objekata van domašaja je i najvećih teleskopa, pa stoga i dalje postoje brojne nepoznanice i otvorena pitanja. Tek nedavno, uz pomoć najsavremenijih instrumenata na teleskopima u pustinji Atakama na severu Čilea, prvi put je uočena prašina u neposrednoj okolini ovih crnih rupa. Prema trenutno opšteprihvaćenom shvatanju, ova prašina predstavlja svojevrstan rezervoar materije iz koga se crna rupa „hrani“ i zahvaljujući čemu raste.

Međutim, najnovija posmatranja, do kojih je rukovodilac ovog projekta došao tokom rada na Univerzitetu u Čileu, ukazuju da znatan deo prašine zapravo biva izbačen i oduvan daleko od crne rupe, a možda čak i van galaksije. Stoga je predložio novi model koji može da objasni ova posmatranja. Projekat BOWIE omogućiće da se testiraju nove ideje na većem uzorku.

Rezultati ovog istraživanja, koje spada u jednu od najaktuelnijih oblasti u okviru astrofizike, mogli bi da promene naša shvatanja fenomena aktivnih galaktičkih jezgara. Projektni tim će kreirati biblioteku novog modela prašine oko supermasivnih crnih rupa i staviti je na raspolaganje naučnicima iz celog sveta. Ovo će, između ostalog, omogućiti istraživačima da se pripreme i planiraju posmatranja aktivnih galaktičkih jezgara u infracrvenom domenu uz pomoć novog svemirskog teleskopa Džejms Veb, koji će uskoro zameniti slavni svemirski teleskop Habl.

Učesnici projekta: Astronomska opservatorija

Rukovodilac projekta: dr Marko Stalevski

Ilustracija: Monika Lang